“ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ”, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ DEPECHE MODE ΚΑΙ HUBLOT

Με παρουσιάσεις και δράσεις σε τέσσερα (4) δημοτικά σχολεία της Μήλου και της Κιμώλου ξεκίνησε τη φετινή σχολική χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του CPF και της OPUS «Το πλαστικό μου κι εγώ» που βασίζεται στο βιβλίο «Το πλαστικό: στη ζωή μας – στο περιβάλλον μας»(1) και έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τα παιδιά και τις οικογένειές τους να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής με λιγότερο πλαστικό μιας χρήσης. Μαθητές και δάσκαλοι από το Δημοτικό Αδάμαντα Μήλου, το 10/θέσιο Δημοτικό Μήλου, το Δημοτικό Πολλώνιων Μήλου και το Δημοτικό Κιμώλου υποδέχθηκαν με χαρά πριν λίγες εβδομάδες τους εκπαιδευτές του προγράμματος, συμμετείχαν ενεργά στα εργαστήρια εντός και εκτός τάξης και μοιράστηκαν ουσιαστικές αγωνίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον τόπο τους σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων. Τον Απρίλιο και τον Μάιο 2024 σειρά έχουν η Πάρος, η Αντίπαρος, η Μύκονος, και η Τήνος.


Οι δράσεις για το 2024

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα στο 2024 σε δεκατρία (13) νησιά των Κυκλάδων και περιλαμβάνει εβδομήντα δύο (72) εκπαιδευτικές δράσεις, εγκατάσταση φίλτρων νερού σε δέκα (10) σχολεία και υλοποίηση δύο (2) ανοικτών στο κοινό, ενημερωτικών εκδηλώσεων με τη συνεργασία των ΚΕΠΕΑ Σύρου και Άνδρου καθώς και με τη συμμετοχή του προγράμματος διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού FABRIC republic και της πρωτοβουλίας REPAIR café, που εστιάζει στην επισκευή και επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μικροσυσκευών.

Επιπλέον, το πρόγραμμα μέσα στον Απρίλιο 2024 θα συμμετέχει με την ομάδα της OPUS και το CPF στο Athens Science Festival! Μέσα από παιγνιώδεις δράσεις η ομάδα μας θα προσκαλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να «παίξουν με το πλαστικό διανύοντας λαβυρίνθους και να ανακαλύψουν τις βασικές αρχές κυκλικής οικονομίας – κλειδιά για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.


Νησιά με λιγότερο πλαστικό: από τη θεωρία στην πράξη

Πώς να ενθαρρύνεις τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν λιγότερο πλαστικό στην καθημερινότητά τους όταν στον τόπο τους δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές;

Η πρόκληση παραμένει για πολλά νησιά των Κυκλάδων, ωστόσο η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ανάγκη μείωσης του πλαστικού αλλά και επαναχρησιμοποίησής του, αποτελεί αναμφίβολα το πρώτο βήμα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συχνά προηγείται της ανακύκλωσης. Πέρα λοιπόν από τις θεσμικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις των υποδομών που είναι απολύτως απαραίτητες για την διαχείριση των απορριμμάτων σε πολλά, αν όχι στα περισσότερα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Κυκλάδων, τα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα αναδεικνύουν τη δυνατότητα των πολιτών – καταναλωτών να πάρουν μέρος σε μια συλλογική προσπάθεια και να ασκήσουν πιέσεις στους αρμόδιους φορείς για ταχεία παρέμβαση σε καθημερινά και συχνά χρόνια προβλήματα. Εν προκειμένω, μέσα από «Το Πλαστικό μου και εγώ» δίνονται εύκολα, απτά παραδείγματα και καλές πρακτικές τόσο για τη μείωση όσο και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών συσκευασιών που θα μπορούσε να αμβλύνει το μεγάλο πρόβλημα των αποβλήτων στα νησιά μας.

Το πρόγραμμα «Το πλαστικό μου κι εγώ» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την OPUS, υποστηρίζεται από το Cyclades Preservation Fund (CPF) και για το έτος 2024, υλοποιείται σε συνεργασία με τα ΚΕΠΕΑ (Κέντρα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία) Ερμούπολης (Σύρου) και Κορθίου (Άνδρου). Ιδιαίτερη χαρά μας δίνει το γεγονός πως το πρόγραμμα επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το -διεθνούς φήμης- μουσικό συγκρότημα Depeche Mode και την εταιρία Hublot, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας του διεθνούς δικτύου του CPF, The Conservation Collective. Είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτείται ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα από τους Depeche Mode στην Ελλάδα ενώ τα αποτελέσματα του προγράμματος, μαζί και με άλλες περιβαλλοντικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα φέτος, αναμένεται να προβληθούν στο παγκόσμιο tour Memento Mori.

Το δημοφιλές, πλέον, περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Το πλαστικό μου κι εγώ» έχει ήδη υλοποιηθεί στο παρελθόν , μέσω της συνεργασίας OPUS-CPF, με μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας, μέσα σε δύο χρόνια, σε πάνω από χίλιους (1000) μαθητές σε δέκα έξι (16) σχολεία, πέντε (5) νησιών των Κυκλάδων, ενώ έχει παρουσιαστεί και σε δεκάδες σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική.

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές:


Το Cyclades Preservation Fund (CPF) υποστηρίζει πρωτοβουλίες στις Κυκλάδες με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με γνώμονα τις ανάγκες του πεδίου που θέτουν σε προτεραιότητα οι τοπικές κοινωνίες, παρέχει πόρους και κατάλληλη καθοδήγηση για την υλοποίηση έργων που στοχεύουν στην προστασία και διατήρηση του φυσικού κυκλαδίτικου περιβάλλοντος. Δημιουργεί δίκτυα συνεργασίας, ενδυναμώνει και ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς με ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων. Παράλληλα σχεδιάζει, υλοποιεί και προωθεί δράσεις και ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού για καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα. Το CPF είναι μέλος του Conservation Collective, ενός παγκόσμιου δικτύου με 21 μέλη-οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε 12 χώρες με σκοπό την αποκατάσταση της φύσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μάθετε περισσότερα εδώ: www.cycladespreservationfund.org

Ο σκοπός της OPUS είναι μη κερδοσκοπικός και συνίσταται κυρίως στην ανάδειξη του πολιτισμού και των αξιών του. Aπό το 2012 στοχεύει στην ανταλλαγή πληροφόρησης, εμπειριών και τεχνογνωσίας και στην επίτευξη κοινών θεματικών στόχων μέσα από ευρείες συνεργασίες με φορείς και ανάλογες μη κυβερνητικές οργανώσεις και δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στους κύριους σκοπούς της περιλαμβάνονται: α) Η οργάνωση μελετητικών και ερευνητικών έργων β) η έκδοση και διάθεση εξειδικευμένου επιμορφωτικού υλικού και αρχείων πληροφοριών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για την προώθηση των σκοπών της εταιρίας και γ) η επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές-εκπαιδευτικοί) καλλιεργώντας δυνατότητες εκμάθησης, προβολής και διάδοσης καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθόδων. Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσα από εργαστήρια, σεμινάρια, διαγωνισμούς, επιστημονικά συμπόσια, ομιλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με άλλους φορείς ελληνικούς και διεθνείς. Μάθετε περισσότερα εδώ: www.opus-culture.org (1)Εκδόσεις Νεφέλη, σειρά Τσαλαπετεινός. Η έκδοση υποστηρίχθηκε από το Cyclades Preservation Fund (CPF). Περισσότερες πληροφορίες: https://www.youtube.com/watch?v=dvnHXRJXsX8

SHARE